Nackdelen med balkong är att man inte kan grilla… eller?

Nu när våren har kommit så har jag börjat få upp mitt sug att grill och förut har jag nöjt mig med att helt enkel gå ner med en liten kolgrill till gräsplätten nedanför. Visst, det är ganska okej men det är ändå ganska omständligt och jag hade gärna kunna/fått grilla direkt här på balkongen.

Enligt vår hyresvärd så får vi inte använda kolgrill eller gasolgrill på balkongen och tidigare har vi provat enklare elgrill. Men den elgrill vi hade förut var inget som gav ett positivt resultat direkt och allt smakade bara stekt. Ska det då smaka som helt vanlig stekt mat så kan man ju lika bra steka det på spisen i köket.

Men anledningen till varför jag ens funderar över elgrill igen är för att jag hamnade i en diskussion om vart grillsmaken kommer från med en god vän. Jag har alltid trott att grillsmaken kommer från grillkolen, men min nära vän berättade att det inte alls fungerar så. Vilket så klart låter förnuftigt för annars hade ju ingen köpt gasolgrill och vad jag kan minnas så smakar gasolgrillat lika gott som om det grillades på en vanlig kolgrill.

Enligt honom så kommer grillsmaken från bränt fett som skapas när fettet trillar ner på värmeelementet och som då förångas. Denna ånga ska då sedan trängas in i köttet och då smakar köttet ”grillat”. Detta förklarar ju varför vår förra elgrill inte alls gav smaken eller känslan av grillat och det var för att fettet aldrig fick chans till att förångas om köttet steks.

Så nu har jag verkligen fått upp suget på att investera i en ”riktig” elgrill och inte en dålig elgrill som använder stekplatta. Detta innebär också att elgrillar med värmeelement som är ovanför grilldelen går bort helt, detta då fettet måste kunna förångas för att skapa smak. För att fettet ska kunna förångas så krävs mycket värme och då behöver grillen ha värmeelementen under själva gallret.

Jag har varit inne på Inspekto som bland annat har listat all de bästa modellerna och enligt deras bäst i test så är Weber Q1400 eller Q2400 den bästa elgrillen på marknaden. Just den modellen har precis det jag och min goda vän pratade om och det är ett galler med värmeelementen på undersidan. Då blir grilleffekten precis som på en gasolgrill eller kolgrill och smaken ska nästan vara identisk.

Så klart hade jag önskat att elgrillen var något billigare och beställer jag nu grillen så kommer jag troligtvis köpa den lite billigare varianten utan kärra d.v.s. Weber Q1400. Jag tror hellre jag köper något bord som den kan stå på och då kan jag också styra över hur mycket extra utrymme jag kan få.

Vad tror mina läsare om just elgrillar överlag?, jag tar gärna emot synpunkter innan jag gör min beställning. Jag är dock ganska övertygad just nu om att de bästa elgrillarna är ungefär lika bra som gasol- eller kolgrill i smak. Sen förstår jag att man inte alls får den värmeutveckling som man får på de andra alternativen, men jag tror ändå det är fullt tillräckligt. Dessutom har Weber elgrillen fått grymma recensioner från nöjda kunder.

Kommentera